Δυναμικό ξεκίνημα στο γυμναστήριο: 6 τρόποι για να γίνει ομαλά και επιτυχημένα!

Το φθινόπωρο έφθασε και η επιστροφή στα γυμναστήρια είναι επιβεβλημένη στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου ειδικά μετά από ένα καλοκαίρι όπου η χαλάρωση και ξεκούραση έχει αφήσει ανεπιθύμητα κατάλοιπα στο σώμα μας και τη φυσική μας κατάσταση. Μήπως όμως μας φαίνεται βουνό η επανένταξη σε έναν υγιεινό και τρόπο ζωής με την άσκηση να έχει πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητα μας? Μήπως από την άλλη λείπει η διάθεση και αισθανόμαστε μια νωθρότητα είτε επειδή είναι η πρώτη φορά που γυμναζόμαστε είτε επειδή έχουμε μεγάλο διάστημα να το κάνουμε? Παρακάτω θα προτείνουμε έξι απλούς αλλά στοιχειώδεις τρόπους ώστε η υιοθέτηση ενός προγράμματος άσκησης στην καθημερινότητα μας να γίνει ομαλά και να οδηγήσει στο σχηματισμό μιας υγιούς και καλλίγραμμης σιλουέτας!

1) Θετική στάση απέναντι στη γυμναστική. Καλό θα ήταν να αντιμετωπίζετε την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής θετικά, έχοντας κατά νου πόσο ευεργετικά είναι για ένα υγιές και αρμονικό σώμα και πνεύμα καθώς προάγουν το αίσθημα ψυχοσωματικής ευεξίας. Εάν θυμόμαστε πάντα τα οφέλη που απορρέουν από έναν ενεργητικό τρόπο ζωής, δεν πτοούμαστε από τυχόν αποτυχίες ή καθυστερήσεις στην επίτευξη του στόχου μας. Αντιθέτως εάν αντιμετωπίζουμε την άσκηση σαν καταναγκαστικό έργο, η παραμικρή αναποδιά θα μας κάνει να τα παρατήσουμε με μεγάλη ευκολία.

2) Ξεκάθαροι και ρεαλιστικοί στόχοι. Το να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα άσκησης είναι κλειδί για την επιτυχία τους. Το να είναι οι στόχοι αυτοί ρεαλιστικοί "κλειδώνει” με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα την επιτυχία της προσπάθειάς μας! Άλλος από εμάς μπορεί να θέλει να χάσει βάρος, άλλος πόντους, άλλος να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του υιοθετώντας υγιεινότερες συνήθειες. Όποιο στόχο και να έχουμε θέσει πρέπει να τον έχουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας και να είναι εφαρμόσιμος, πχ να αποφεύγουμε ακρότητες του τύπου, απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρόνο, απόκτηση σώματος αθλητή ή μοντέλου σε ένα μήνα, καθώς η δεδομένη αποτυχία τους θα κάμψει τη θέληση μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

3) Συντροφικότητα και άσκηση. Εάν αισθάνεστε ότι η δική σας θέληση από μόνη της δεν επαρκεί, τότε ασκηθείτε με παρέα. Το να γυμναζόμαστε με φίλους και δικούς μας ανθρώπους γενικά μας ενδυναμώνει ψυχικά και κάνει τη γυμναστική πιο ευχάριστη. Για αυτό άλλωστε η πλειονότητα των ανθρώπων προτιμούν να κοινωνικοποιούνται αθλούμενοι στο γυμναστήριο παρά μόνοι τους στο σπίτι. Επιπλέον όταν αθλούμαστε με έναν δικό μας άνθρωπο, ο ένας γνωρίζει τους στόχους του άλλου και υπάρχει κλίμα αλληλοστήριξης και συμπαράστασης.

4) Ήπια και συστηματική άσκηση όπου βρεθούμε. Η γυμναστική δεν είναι μόνο η άσκηση που περιορίζεται στους τέσσερεις τοίχους του γυμναστηρίου. Περισσότερο αφορά σε έναν ενεργητικό τρόπο ζωής όπου εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να κινηθούμε περισσότερο, πχ αποφεύγουμε την άσκοπη μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε κοντινούς προορισμούς και προτιμούμε το περπάτημα. Αποφεύγουμε το ασανσέρ και προτιμούμε τις σκάλες. Με κάποιες τέτοιες μικρές τροποποιήσεις τις καθημερινότητας μας θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα στο σώμα και στο αίσθημα ευεξίας.

5) Σταδιακή αύξηση στο χρόνο και στη ένταση της άσκησης. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πάντα τόσο βιαστικοί να αποτινάξουμε από πάνω μας τα λάθη του καλοκαιριού, που από τον υπερβάλλοντα ζήλο μπαίνουμε απότομα και με φόρα σε ένα εξοντωτικό πρόγραμμα άσκησης από πλευράς διάρκειας και έντασης, το οποίο επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Επιταχύνει την κόπωση και την απογοήτευσή, μιας και τα αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο ούτως ή άλλως δεν μπορεί να είναι θεαματικά, και επακόλουθα την παραίτηση από την προσπάθεια. Ο προτεινόμενος τρόπος επομένως είναι να ξεκινήσουμε αργά και σταθερά με μικρότερους χρόνους ήπιας άσκησης και σταδιακά να την αυξάνουμε σε χρόνο και ένταση ανάλογα με την αντοχή μας.

6) Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Το να ξεκινήσουμε παράλληλα με ένα πρόγραμμα άσκησης και ένα πρόγραμμα διατροφής λέγεται, με βάση επιστημονικές έρευνες, ότι προάγει κατά 70% περισσότερο την επίτευξη των στόχων μας. Επιπλέον όταν θα περιορίσουμε τα λιπαρά και βαριά γεύματα και καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, το στομάχι δεν υπερφορτώνεται, ενώ παίρνουμε περισσότερες βιταμίνες. Και τα δύο αυτά προάγουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα ευεξίας. Όταν η άσκηση συνδυάζεται με διατροφή τα αποτελέσματα είναι γρηγορότερα, ποιοτικότερα, ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε ελαφρύτεροι, πιο υγιείς και ευδιάθετοι!

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω βήματα, θα υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό αθλητικό τρόπο ζωής, θα επιτύχουμε τους στόχους μας σταδιακά και μεθοδευμένα, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθουμε ικανοποίηση που κάνουμε το χρέος προς τον εαυτό μας. Εν τελεί όλη αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία όταν δεν την αντιμετωπίζουμε ως υποχρέωση αλλά ως ψυχαγωγία. Τότε γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, που μας προσφέρει ευτυχία και πληρότητα.