Ενοχλητικά εξανθήματα τις ζεστές μέρες? Μάθετε γιατί κ πώς να τα αντιμετωπίσετε!

Το καλοκαίρι έχει τυπικά και ημερολογιακά περάσει όμως οι ζεστές μέρες δεν έχουν τελειώσει ακόμα μια και στη χώρα μας το καλοκαίρι είναι συνήθως μακράς διαρκείας! Αυτό συνήθως είναι ευχάριστο για πολλούς λόγους υπάρχει όμως και μια αρνητική συνέπεια της παρατεταμένης ζέστης για αρκετούς ανθρώπους. Αυτή είναι τα σπυράκια που συχνά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εμφανίζει σε πρόσωπο και σώμα! Για ποιους λόγους εμφανίζονται τα σπυράκια αυτά του καλοκαιρινούς μήνες και γενικά τις πολύ ζεστές μέρες?

Η πρώτη και κύρια αιτία είναι η αυξημένη εφίδρωση που λογικά υπάρχει τις ζεστές μέρες η οποία μαζί με το επιπλέον σμήγμα που εκκρίνεται κ τα βακτήρια της επιδερμίδας προκαλούν την δημιουργία εξανθημάτων ιδιαιτέρως σε σημεία όπου ιδρώνουμε περισσότερο. Ένας ακόμα λόγος είναι το βαρύ μακιγιάζ ή τα λάθος καλλυντικά σκευάσματα (make up, πούδρες, κρέμες ή και αντηλιακά) που συχνά επιβαρύνουν την κατάσταση ή και προκαλούν εκ του μηδενός σπυράκια σε πρόσωπο και σώμα εφόσον εξαιτίας τους η επιδερμίδα δεν αναπνέει σωστά ή επειδή δεν ενδείκνυνται για τον δικό μας τύπο επιδερμίδας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν δεν φοράμε κατάλληλα ρούχα, όταν δηλαδή φοράμε συνθετικά υφάσματα κ καλύπτουμε με αυτά μεγάλο μέρος του σώματός μας με αποτέλεσμα να επιτείνεται η εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων. Ειδικά όταν τα ρούχα αυτά τα έχουμε φορέσει για αρκετές μέρες ή έχουμε ιδρώσει πολύ με αυτά το να εμφανιστούν σπυράκια είναι ακόμα πιο πιθανό. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά στην ποιότητα και την υγιεινή των κλινοσκεπασμάτων. Άλλη αιτία που ευθύνεται για την εμφάνιση εξανθημάτων είναι η παχυσαρκία, η οποία αυξάνει την έκκριση ιδρώτα και τοξινών. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να ευθύνεται καθώς αλλάζει το ph της επιδερμίδας, όπως και η έλλειψη βιταμίνης D η οποία αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από μικρόβια λόγω του ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέσω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος λειτουργεί επιβαρυντικά και ο μη επαρκής και ποιοτικός ύπνος ο οποίος κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στις γενεσιουργές αιτίες για τα εξανθήματα λόγω ζέστης.

Ως μέτρα πρόληψης αλλά και εξάλειψης των ανεπιθύμητων σπυριών είναι να φοράμε βαμβακερά ρούχα, άνετα, ελαφριά κ ανοιχτόχρωμα υφάσματα και να χρησιμοποιούμε βαμβακερά κλινοσκεπάσματα τα οποία να φροντίζουμε να είναι καθαρά. Να προτιμούμε υποαλλεργικά καλλυντικά προϊόντα και αντηλιακά ή έστω δοκιμασμένα και συμβατά με την επιδερμίδα μας. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το μακιγιάζ όποτε είναι εφικτό ώστε να επιτρέπουμε στην επιδερμίδα μας να αναπνεύσει. Στο κομμάτι της διατροφής καλό θα ήταν να χάσουμε όσο μπορούμε από το πλεονάζον βάρος, να ενυδατωνόμαστε επαρκώς γενικά αλλά ιδιαιτέρως τις πολύ ζεστές μέρες, με πολύ νερό, φρούτα, λαχανικά και αφεψήματα τα οποία θα μα βοηθήσουν να περιορίσουμε την κατανάλωση καφέ και θα μας δώσουν πολλά αντιοξειδωτικά! Επιπλέον τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D όπως πχ ο σολωμός καλό είναι να βρίσκονται τακτικά στη διατροφή μας καθώς και μια επαρκής ημερήσια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Ίσως χρειαστεί και η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

Τέλος για ποιοτικότερο ύπνο αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε κινητό πριν κοιμηθούμε καθώς προκαλεί υπερένταση και επιλέγουμε κάποιο χαλαρωτικό ανάγνωσμα και όσο γίνεται περισσότερες κατά το δυνατόν θετικές σκέψεις!