Εσείς πόσο σωστά χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας;

Όσο περνούν τα χρόνια η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ολοένα μεγαλύτερη και πιο βλαπτική. Αυτό κάνει την ανάγκη χρήσης αντηλιακού πιο επιτακτική όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τώρα που το Πάσχα πέρασε και που αργά και σταθερά ο καιρός θα ζεστάνει πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη χρήση του και να διορθώσουμε λάθη που όλοι λίγο πολύ κάνουμε σε ό,τι αφορά την αντηλιακή προστασία. Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες και απολαύστε τον υπέροχο ελληνικό ήλιο με ασφάλεια!

Αρχικά το αντηλιακό χρειάζεται ανανέωση κάθε δύο ώρες. Βάζοντας μια φορά το πρωί οπωσδήποτε δεν καλύπτεστε για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν τις ώρες που βρίσκεστε εκτός σπιτιού εκτίθεστε αρκετά στον ήλιο τότε η ανανέωση ανά δύο ώρες είναι επιβεβλημένη. Αν πάλι εργάζεστε σε κλειστό χώρο μπορείτε να το ανανεώνετε ανά τρεις ώρες. Βέβαια αν ο χώρος είναι κλειστός αλλά βρίσκεστε κοντά σε παράθυρο, είτε στο γραφείο είτε στο αυτοκίνητο πάλι δεν είστε επαρκώς προστατευμένες. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε στον ήλιο τις ώρες μεταξύ έντεκα το πρωί και πέντε το απόγευμα, εφόσον όμως είναι υποχρεωτικό να το κάνετε, ενισχύστε την χρήση αντηλιακού.

Αποφύγετε τα αντηλιακά σπρέι και προτιμήστε τα κλασσικού τύπου αντηλιακά (γαλάκτωμα). Παρότι το σπρέι είναι πιο βολικό στη χρήση ωστόσο δε μας δίνει τη σιγουριά ότι βάζουμε επαρκή ποσότητα καθώς για να καλύψουμε όλο μας το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον ποσότητα όσο ένα σφηνάκι. Προτιμήστε επίσης ένα κλασσικό αντηλιακό προσώπου με δείκτη προστασίας 30 και μην επαναπαύεστε στον αντηλιακό δείκτη που σας παρέχει το makeup σας ή μια κρέμα bb που όλες κατά καιρούς έχουμε προτιμήσει λόγω της ευκολίας στη χρήση τους.
Πολύ σημαντική ακόμα είναι η αντηλιακή κάλυψη των χειλιών. Είναι διαπιστωμένο πως είναι κάτι που συνήθως οι περισσότεροι αμελούμε. Ο καρκίνος του δέρματος στα χείλη όμως εμφανίζεται πολύ συχνά καθώς τα χείλη και ιδιαιτέρως το κάτω χείλος είναι ευπρόσβλητα λόγω έλλειψης μελανίνης κι επειδή τα λιπ γκλος έλκουν ακόμα περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως υιοθετήστε την χρήση ενός αντηλιακού λιπ μπαλμ στην καθημερινότητά σας.

Όσοι από εσάς διαθέτετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα κάνετε λάθος να νομίζετε ότι δεν έχετε ανάγκη έξτρα αντηλιακής προστασίας. Η επιπλέον μελανίνη που διαθέτετε σίγουρα σας παρέχει λίγη περισσότερη προστασία από τις πολύ λευκές επιδερμίδες, ωστόσο οι καρκίνοι του δέρματος στα σκουρόχρωμα δέρματα έχει παρατηρηθεί ότι είναι περισσότερο επιθετικοί. Γι αυτό, μην επαναπαύεστε στη μελαμψή σας “προίκα” και υιοθετήστε μια συστηματική καθημερινή αντηλιακή κάλυψη.

Αν τέλος έχετε αντηλιακό από 2-3 χρόνια πριν, καλό είναι να το πετάξετε και να εφοδιαστείτε με καινούριο. Αφενός γιατί από ένα διάστημα και μετά το αντηλιακό χάνει τις ιδιότητές του, αφετέρου γιατί αυτό σημαίνει πως για να έχετε αντηλιακό που δεν έχει καταναλωθεί τόσο καιρό μετά, οπωσδήποτε δεν παρέχετε στον εαυτό σας την αντηλιακή προστασία που χρειάζεται σε συχνότητα και ποσότητα. Λάβετε λοιπόν τα μέτρα σας και απολαύστε την άνοιξη και το καλοκαίρι που καθυστέρησαν μεν φέτος αλλά έρχονται ολοταχώς!