Πως δεν θα πάρετε ούτε γραμμάριο φέτος στις γιορτές

Η περίοδος των γιορτών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, μπορεί άνετα να μετατραπεί σε καταστροφή για τα κιλά μας. Και αυτό γιατί οι γευστικοί πειρασμοί δεν αφορούν μόνο τις δύο ημέρες των Χριστουγέννων: φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες από νωρίς, οι εορτάζοντες φέρνουν τα κεράσματά τους, ενώ η γιορτινή περίοδος συνδυάζεται με εξόδους για φαγητό και συγκεντρώσεις στο σπίτι. Πως μπορούμε λοιπόν και να μην νιώσουμε στέρηση, και να δοκιμάσουμε γλυκά, και να βγούμε έξω, αλλά και να μην πάρουμε βάρος;
Η καλύτερη λύση για να μην δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει είναι αφενός να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές, αφετέρου να μην κάνετε υπερβολές. Το κλειδί είναι να φάτε με μέτρο, επιλέγοντας έξυπνα το φαγητό σας.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

-Αποφύγετε τα σουφλέ ζυμαρικών και τις έτοιμες πίτες με σφολιάτα και περιέχουν πολύ βούτυρο, και άρα λίπος, και προτιμήστε ένα μέτρο κομμάτι τυρί της αρεσκείας σας, το οποίο μπορείτε να συνοδέψετε με μερικά κριτσίνια ολικής άλεσης ή λίγα καρύδια.

-Για το γεύμα σας, επιλέξτε ένα μέτριο κομμάτι κρέας, και συνοδέψτε το με ρύζι ή ζυμαρικά (περίπου το frac14; του πιάτου σας) και άφθονη σαλάτα με λίγη σος να θέλετε.

-Αποφύγετε τα πολλά τηγανητά και ορεκτικά. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, δοκιμάστε το πολύ δύο και κρατείστε την όρεξή σας για το κυρίως.

-Αν γνωρίζετε πως το βράδυ θα βγείτε για φαγητό, μην μείνετε νηστικοί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φάτε περισσότερο. Πριν βγείτε λοιπόν φάτε λίγο γιαούρτι ή ένα φρούτο ή μια σαλάτα που θα μετριάσουν την όρεξή σας.

-Μην αρνείστε τα γλυκά που σας προσφέρουν οι εορτάζοντες. Μπορείτε όμως να το φάτε το απόγευμα μαζί με ένα φρούτο. Και προσοχή, μπορείτε να φάτε ένα κάθε τρεις ημέρες.

-Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μελομακάρονο και κουραμπιέ, το πρώτο υπερισχύει. Περιέχει ελαιόλαδο και όχι κορεσμένο λίπος, μέλι, χυμό πορτοκαλιού και καρύδια.

-Πείτε όχι στα αναψυκτικά με ζάχαρη.

-Τέλος μην το παρακάνετε με το αλκοόλ. Εκτός του ότι θα σας φορτώσει με πολλές περιττές θερμίδες, μπορεί να σας αφυδατώσει και να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας. Ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί είναι αρκετά.