Πώς να μην νιώθεις εξαντλημένη στο τέλος της εβδομάδας

ρευνες έχουν υποστηρίξει ότι το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να επιτύχει μόλις 52 λεπτά απόλυτης συγκέντρωσης τη φορά. Συγκρίνοντας τον χρόνο αυτό με τις 8 ώρες εργασίας, πέντε ημέρες την εβδομάδα, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι συχνά βιώνεις ένα μίνι burn-out το απόγευμα της Παρασκευής, νιώθοντας εξαντλημένη και μην έχοντας όρεξη να βγεις, αλλά να χωθείς στο κρεβάτι σου. Αν μάλιστα, έχεις αφήσει δουλειά για το σαββατοκύριακο, καταλήγει να σου παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο καθώς καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια μα συγκεντρωθείς και να αποδώσεις.

Κι όμως, οι New York Times σε σχετική δημοσίευση, υποστηρίζουν ότι η λύση είναι τόσο απλή όσο το να κάνεις διαλείμματα στη δουλειά. Το να σηκώνεσαι και να περπατάς για 5 λεπτά κάθε μία ώρα μέσα στην ημέρα θα σου φτιάξει τη διάθεση, θα διώξει τη νύστα σου χωρίς να μειώσει τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητα και θα αμβλύνει την πείνα σου. Τα συχνά, σύντομα διαλείμματα για περπάτημα βελτιώνουν περισσότερο τη φυσική και πνευματική σου κατάσταση από έναν μακρύ, ενιαίο περίπατο πριν τη δουλειά.

Η άποψη αυτή συγκλίνει με τα ευρήματα μιας έρευνας για την παραγωγικότητα που έκανε η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Draugiem Group, χρησιμοποιώντας το app DeskTime. Όπως προέκυψε, οι πιο αποδοτικοί υπάλληλοι δεν ήταν αυτοί που δούλευαν περισσότερες ώρες (μάλιστα μερικοί δούλευαν λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα), αλλά εκείνοι που έκαναν συχνότερα διαλείμματα μέσα στην ημέρα και συγκεκριμένα 17λεπτα breaks για 52 λεπτά εργασίας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώθεις κουρασμένη στη δουλειά, δοκίμασε να κάνεις μια σύντομη βόλτα με τα ακουστικά σου, να μοιραστείς το μεσημεριανό σου με μια φίλη ή να χαζέψεις λίγο στο Instagram. Όσο απλό κι αν ακούγεται, θα καταφέρει να σε ανανεώσει ώστε να επιστρέψεις στη δουλειά σου με περισσότερη ενέργεια και όρεξη.