ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΠΑΕΙ ΚΡΗΤΗ....

Από τις 19 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, λειτουργεί έκθεση με θέμα την ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων που θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής που κατακεύασαν οι άνθρωποι θα βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου μέχρι και τον Οκτώβριο.
Ο περίφημος αρχαίος υπολογιστής ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων από σφουγγαράδες της Σύμης το 1900 και από τότε βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Οι ερευνητές, έπειτα από πολλά χρόνια μελετών, πιστεύουν σήμερα πως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος. Είναι δηλαδή ένας περίπλοκος αστρονομικός υπολογιστής που κατασκευάστηκε περίπου το 150 π.Χ για να παρακολουθεί τις φάσεις και τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης και να προβλέπει τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις. Είχε επίσης πάνω του και έναν δείκτη, τον δείκτη της Ολυμπιάδας, που παρακολουθούσε τον κύκλο των Πανελλήνιων Αγώνων. Αν λοιπόν βρεθείτε στην Κρήτη, στο Ηράκλειο αυτό το καλοκαίρι, πεταχτείτε μέχρι τη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο λιμάνι, εκεί που είναι το Μουσείο και θαυμάστε αυτό το καταπληκτικό τεχνολογικό επίτευγμα από κοντά

Tags: