Τόνος αξίας 565.000 ευρώ

Όλοι ξέρουμε πως το να τρώμε ψάρια κάνει καλό στην υγεία. Ειδικά ο τόνος που είναι και πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά. Τίποτα από όλα αυτά όμως, δεν δικαιολογεί την πώληση ενός τεράστιου τόνου έναντι του ποσού των 565.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο ψάρι ζυγίζει 269 κιλά. Αλιεύθηκε στα νερά της επαρχίας Αομόρι, στη Βόρειο Ιαπωνία. Αγοραστής είναι ένας ιδιοκτήτης διάσημης αλυσίδας εστιατορίων σούσι στο Τόκιο.
Η τιμή στην οποία πουλήθηκε ο ερυθρός κυανόπτερος τόνος αποτελεί ρεκόρ (56.49 εκατ. γεν). Η αγορά έλαβε χώρα στην πρώτη δημοπρασία του χρόνου που έγινε στην ψαραγορά του Τσουκίτζι στο Τόκιο, τη μεγαλύτερη του κόσμου.
Το προηγούμενο ρεκόρ στα χρονικά της Ιαπωνίας ήταν 32,49 εκατομμυρίων γεν. Είχε σημειωθεί πέρυσι για τεράστιο ψάρι βάρους 342 κιλών. Ο νικητής της δημοπρασίας Κιγιόσι Κιμούρα δεν σκοπεύει να βγάλει λεφτά από αυτό το ψάρι, αφού θα πουλήσει το κάθε κομμάτι στο μαγαζί του έναντι κανονικής τιμής (4 ευρώ), αντί για 50 ευρώ που θα χρειαζόταν αν έψαχνε το κέρδος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Ιάπωνες καταναλώνουν το 80% των ερυθρών τόνων που ψαρεύονται στον κόσμο. Πάντως, το συγκεκριμένο ψάρι προτιμάται όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια από τους Κινέζους, που συμμετέχουν στις δημοπρασίες και ανεβάζουν τις τιμές.

Tags: