Η ακμή, τα εξανθήματα και τα ηλιακά εγκαύματα είναι μερικές από τις ανησυχίες που έρχονται στο μυαλό όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να φροντίσουν το δέρμα τους. Αλλά πόσα ξέρετε πραγματικά για το δέρμα σας και τους ζωτικούς ρόλους που παίζει στην εξασφάλιση καλής υγείας;
Εδώ είναι 10 πράγματα για το δέρμα στο οποίο ζείτε που μπορεί να σας εκπλήξουν:
1. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα. «Το δέρμα καταλαμβάνει περίπου 1,73 τετραγωνικά μέτρα για να καλύψει τη σάρκα και τα οστά μας», λέει ο David Bank, MD, διευθυντής στο Κέντρο Δερματολογίας, Αισθητικής & Χειρουργικής με Λέιζερ στο Mt. Kisco, Νέα Υόρκη. Το δέρμα αποτελεί περίπου το 16 τοις εκατό του σωματικού βάρους μας.
2. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι υποδοχείς στο δέρμα που ανταποκρίνονται στην πίεση: τα πτώματα του Meissner, οι δίσκοι της Merkel, οι απολήξεις Ruffini και τα σώματα Pacinian. Κάθε υποδοχέας ανταποκρίνεται σε διαφορετικό τύπο αφής. «Ο Meissner ανταποκρίνεται στο ελαφρύ άγγιγμα, η Merkel στην πίεση και στην υφή, ο Ruffini στο τέντωμα και ο Pacinian στη δόνηση και στη βαθιά πίεση», λέει ο Dr. Bank. Επιπλέον, υπάρχουν αμέτρητα ελεύθερα νευρικά άκρα στο δέρμα που υπολογίζουν τον πόνο και τη θερμοκρασία.
3. Το δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Το δέρμα σας λειτουργεί ως θερμοστάτης του σώματός σας. Όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, οι αδένες ιδρώτα ενεργοποιούνται για να κρυώσουν το σώμα. «Η εφίδρωση είναι μια σωματική λειτουργία που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας», λέει η Bank. «Η κανονική εφίδρωση μπορεί να είναι όσο ένα τέταρτο υγρού την ημέρα.» Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σφίγγουν και περιορίζουν την ποσότητα ζεστού αίματος που μπορεί να φτάσει στο δέρμα, αποτρέποντας την απώλεια θερμότητας. Οι πόροι γίνονται επίσης μικρότεροι όταν εκτίθενται σε ψυχρότερες θερμοκρασίες προκειμένου να διατηρηθεί η θερμότητα, λέει η Bank.
4. Το δέρμα παίρνει το χρώμα του από μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη. Το χρώμα του δέρματος μπορεί να κυμαίνεται από πολύ χλωμό έως πολύ σκούρο, ανάλογα με το πόσο μελανίνη παράγει το σώμα. Ο καθένας έχει την ίδια ποσότητα κυττάρων που παράγουν μελανίνη, η οποία παράγεται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος που ονομάζεται επιδερμίδα. αλλά δεν παράγουν όλοι το ίδιο ποσό. Όσο περισσότερη μελανίνη παράγει το σώμα σας, τόσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σας.
5. Το δέρμα σας αναγεννάται. "Το δέρμα σας ρίχνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας ένα νέο στρώμα δέρματος κάθε 28 ημέρες", λέει η Bank. «Ακόμα και όταν κοιμάσαι, η Μητέρα Φύση κάνει τη δουλειά της, διασφαλίζοντας ότι το δέρμα σου αποπλένεται, χωρίς τη βοήθειά σου». Ωστόσο, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα, οπότε είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε με έναν επιπλέον απολεπιστή.
ΣΧΕΤΙΚΑ: 5 συνήθεις λάθη για βλάβες του δέρματος
Η συχνότητα απολέπισης εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας. Η Bank συνιστά σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα να κάνουν απολέπιση μία φορά την εβδομάδα, ενώ άτομα με ακμή ή συνδυασμό ή λιπαρό δέρμα απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα. Συνιστά τα απολεπιστικά με πλιγούρι βρώμης, το οποίο έχει μια καταπραϋντική ιδιότητα. και προειδοποιεί έναντι των απολεπιστών με αιχμηρά ή σκληρά σωματίδια, όπως σπόρους βερίκοκου ή κελύφη από καρύδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μικροσκοπικά δάκρυα στο δέρμα. «Είναι καλύτερο να κάνετε απαλό μασάζ για να τρίψετε το απολεπιστικό σε βρεγμένο δέρμα για τρία λεπτά και μετά να ξεπλύνετε με χλιαρό νερό για τα καλύτερα αποτελέσματα», λέει η Bank.
6. Η σκόνη αποτελείται εν μέρει από νεκρά κύτταρα του δέρματος. Η σκόνη είναι μια συσσώρευση πολλών υλικών, όπως βρωμιά, κύτταρα από ζώα, άμμος, απορρίμματα εντόμων, ακόμη και νεκρά κύτταρα του δέρματος. «Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που σκουπίζετε, παίρνετε νεκρά κύτταρα από το πάτωμα, την καρέκλα και τους τοίχους», λέει η Bank.
7. Εκατομμύρια βακτήρια ζουν στο δέρμα. «Η επιφάνεια του δέρματος φιλοξενεί εκπληκτικά διαφορετικές κοινότητες βακτηρίων, συλλογικά γνωστές ως μικροβιοτικά του δέρματος», λέει η Banks. «Τα ακίνδυνα βακτήρια που ευδοκιμούν στο δέρμα μπορούν να βοηθήσουν τα ανοσοκύτταρα να καταπολεμήσουν τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες».
8. Οι αλλαγές στο δέρμα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία σας. Οι αλλαγές στο δέρμα μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Εξανθήματα, κνίδωση και φαγούρα μπορεί να σηματοδοτήσουν αλλεργική αντίδραση, βακτηριακή δερματική λοίμωξη, ιογενή λοίμωξη ή αυτοάνοση ασθένεια. Ένας τυφλοπόντικας μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τον έλεγχο τυχόν κρεατοελιές για τα ABCDEs καρκίνου του δέρματος: A = ασυμμετρία, B = περίγραμμα (ακανόνιστο ή κακώς καθορισμένο), C = χρώμα (που ποικίλλει από τη μία περιοχή στην άλλη), D = διάμετρος (μεγαλύτερη από 6mm ή το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού), και E = εξελίσσεται (ένας τυφλοπόντικας ή βλάβη που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα). Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, επισκεφθείτε έναν γιατρό.
9. Τα σπυράκια δεν προκαλούνται από βρωμιά ή διατροφή. Αυτές είναι κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις, λέει η Bank, αλλά υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι ένοχοι που μπορούν να αντισταθμίσουν τις εξελίξεις. «Η ακμή μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από την εμμηνόρροια και / ή την εγκυμοσύνη λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών, εφίδρωση, υγρασία, ορισμένα φάρμακα και ορισμένα καλλυντικά ή παρασκευάσματα μαλλιών», λέει.
Για να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής, η Bank συνιστά να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και μετά να καθαρίσετε με ένα ήπιο καθαριστικό. Χρησιμοποιήστε μη-ομογενοποιητικά ενυδατικά προϊόντα και προϊόντα μακιγιάζ και αντηλιακά χωρίς λάδι που δεν φράζουν τους πόρους και φροντίστε να πλένετε τακτικά τα υφάσματα και τα μαξιλάρια και τα πινέλα μακιγιάζ. Πρέπει να αφαιρείτε όλο το μακιγιάζ πριν πάτε για ύπνο και να πλένετε και να αλλάζετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες κάθε λίγες μέρες.
10. Ο ήλιος δεν κάνει την ακμή καλύτερη. «Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ηλιοθεραπεία κάνει τα σπυράκια χειρότερα, όχι καλύτερα», λέει η Bank. "Το αρχικό, προσωρινό αποτέλεσμα στεγνώματος και το μαύρισμα που κρύβει τις βλάβες μπορεί να σας ξεγελάσουν, αλλά οι ακτίνες UV διεγείρουν πραγματικά την παραγωγή λαδιού." Επιπλέον, οι ακτίνες του ήλιου πυκνώνουν επίσης το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας, το οποίο εμποδίζει τους πόρους σας και οδηγεί σε ξεσπάσματα.
Πάντα εξασκήστε την ηλιακή ασφάλεια περιορίζοντας τον χρόνο στον ήλιο, ειδικά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 4 μ.μ. Φορέστε καπέλο και προστατευτικά ρούχα και επιλέξτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο.